Okuyorsunuz:
Doğal ve Lezzetli! Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

Doğal ve Lezzetli! Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri

Akdeniz Bölgesinde yetişen tarım ürünleri, sebze ve meyveler

Ülkemizin 7 coğrafi bölgesinden biri olan Akdeniz Bölgesi, adını sınırı olan denizden alır. oldukça geniş bir alana yayılan Akdeniz Bölgesi, batıda Muğla’nın ilçesi Köyceğiz itibarıyla başlar ve doğduda Hatay ilini de içine alır. Hatay dışında Adana, İçel, Isparta, Burdur, Kahramanmaraş’ın büyük bir kısmı, Muğla’nın bazı ilçeleri ve Antalya’yı da kapsayan Akdeniz Bölgesinde yetişen tarım ürünleri, bölge iklimine göre çeşitlenebilmektedir.

Akdeniz iklimi görülen bölgede yaz mevsiminin sıcak ve kurak, kışların ise ılık ve yağışlı geçtiğini hiç şüphesiz ki hepimiz ilkokuldan beri biliyoruz. Kışın nem oranının yüksek olması ve yazın kuraklığa varan sıcaklıkların yaşanması da tahmin edebileceğiniz gibi ancak bu iklime dayanıklı bitkilerin yetişmesine olanak sağlamaktadır. Bu bitkilere maki, mersin, defne, sakız ağacı, zakkum, keçiboynuzu örnek olarak gösterilebilir. Peki Türkiye’nin tatil cenneti olarak bilinen Akdeniz Bölgesinin aynı zamanda tarım cenneti olmasını da sağlayan tarım ürünleri hangileridir?

Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Hangileridir?

Akdeniz Bölgesi, oldukça verimli tarım bölgelerine sahip olsa da bu alanların sınırlı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Dağların kıyıya paralel uzanması, tarımsal faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği arazileri kısıtlasa da yine de ürün çeşitliliğinin fazla olması, Akdeniz Bölgesini ülke tarımında önemli bir noktaya taşımaktadır.

Özellikle Çukurova, Amik ve Antalya ovaları, yılda birden fazla ürün almayı mümkün kıldıkları için ekonomik anlamda büyük avantajlar sağlayabilmektedir. O halde gelin, özel bir ilgiyi hak eden Akdeniz Bölgesinde yetişen tarım ürünleri listemizi birlikte inceleyelim ve ülkemizin en verimli topraklarında başlıca hangi sebze ve meyvelerin yetiştiğini görelim.

Sofraların Vazgeçilmezi Domates

Akdeniz Bölgesinde yetişen tarım ürünleri arasında bulunan domates salkımı

Kış mevsiminde Akdeniz Bölgesinde sıcaklıklar 0 derecenin altına düşmediği için seracılık etkinlikleri sıklıkla gözlemlenmektedir. Seralarda domates yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı bölgede, birçok farklı domates çeşidine rastlanabilir. Türk mutfağında son derece önemli bir yere sahip olan domatesin üretimi ülkemizde artmaya devam etmektedir.

Bu da dünyadaki toplam domates üretiminde Türkiye’nin giderek daha önemli bir role sahip olmasına zemin hazırlamaktadır. Yemeklerde olduğu kadar turşu, ketçap, konserve, salça gibi farklı formlarda da değerlendirilebilen mis kokulu domateslerin olmadığı bir sofra düşünemiyorsak, bunda Akdeniz’in benzersiz ikliminin etkili olduğunu da göz önünde bulundurmakta yarar var.

Bal Gibi Tadıyla İncir

Kışın ılık, yazın ise kurak iklim arayan incir için en uygun yerlerden biri hiç şüphesiz ki Akdeniz Bölgesi. Özellikle Doğu Akdeniz’de üretilen ve faydaları saymakla bitmeyen incirin eşsiz kokusu ve elbette tatlı mı tatlı yapısı, bu meyveyi mükemmel kılıyor. Kurutulmuş haliyle de sıklıkla tüketilen incir, yabancı ülkelere de ihraç edildiği için ülke ekonomisinde önemli bir gelir kalemi olarak karşımıza çıkıyor.

Herkesin Favorisi Muz

Üzerinde salkım halde muzların bulunduğu muz ağacı

Dünyanın belki de en çok sevilen meyvelerinden biri olan muzun ülkemizde üretiminin 2000’li yıllarda başladığını ve sürekli olarak artarak devam ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Yoğun olarak Alanya, Gazipaşa ve Anamur çevresinde gerçekleştirilen muz üretimi, Türkiye’nin muz tüketiminin büyük bir kısmını karşılayabilmektedir.

Akdeniz’in incisi Alanya’da tadabileceğiniz yöresel yemekleri öğrenmek için Alanya Yöresel Yemekleri başlıklı içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Tekstilin Gözbebeği: Pamuk

Ülkemizin tekstil konusunda bu denli gelişmesinde önemli bir rol oynayan pamuk bitkisi, Akdeniz’de yetiştirilebilen tarım ürünlerindendir. Başta Çukurova olmak üzere Akdeniz’in kıyı şeridinde yer alan ovalarda yetiştirilebilen pamuklar, Türkiye pamuk üretiminin neredeyse yarısını oluşturmaktadır.

Yemeklerin En Yakın Dostu: Pirinç

Bitki haldeki çeltik ve kasede pirinç taneleri

Oldukça besleyici bir gıda olan pirinç, buğday gibi Akdeniz Bölgesinde yetişen bir diğer tarım ürünü olarak karşımıza çıkıyor. Amik Ovası’nda, Kahramanmaraş dolaylarında ve Silifke civarında yetiştirilen pirinçlerin türleri ise kılçıksız çeltik, sarı çeltik, ak çeltik, mısbak, karakılçık, kırmızı çeltik, basım beyazı ve amberbu olarak özetlenebilir.

Hamur İşlerinde Olmazsa Olmaz: Susam

Sıcağı çok seven susam bitkisi için Akdeniz Bölgesinin mükemmel koşullar sunduğunu savunabiliriz. Zaten bu nedenledir ki Akdeniz, Türkiye’de susam üretiminin en fazla olduğu 2. bölgedir. Özellikle Adana, Antalya ve İçel’de yetiştirilebilen susamın en sevdiğimiz lezzetlerden biri olan simitte ve börek, açma gibi diğer hamur işlerinde yoğun olarak kullanıldığını görebilmek mümkün. Diğer yandan tahin üretiminde de susam kullanıldığı göz önünde bulundurulduğunda bu mükemmel bitkiye sahip olmamızda rol oynayan Akdeniz iklimine hayran kalmamanın elde olmadığını söyleyebiliriz.

Şekerin Hammaddesi Şeker Pancarı

Akdeniz Bölgesi'nde yetişen tarım ürünleri arasında bulunan şeker pancarı

Şeker pancarı da Akdeniz Bölgesinde yetişen tarım ürünleri arasında yer almaktadır. Ancak Akdeniz’in iç tarafında yer alan Göller Yöresi’nde yoğunlaşan şeker pancarı yetiştiriciliğinin genellikle şeker üretimine yoğunlaştığını gözlemleyebiliriz. Diğer yandan şeker pancarı küspesinin hayvancılıkta da kullanıldığını belirtmeden geçmeyelim.

Vitamin Deposu Turunçgiller

Turunçgil veya diğer adıyla narenciye dendiğinde akla ilk gelen yer hiç şüphesiz ki Akdeniz Bölgesi’dir. Üstelik ülkemizdeki tüm turunçgil üretiminin neredeyse %90’ı Akdeniz’den karşılanmaktadır. Bölgeyi ziyaret eden turistleri en çok şaşırtan detaylardan biri de yolda yürürken dahi her yerde meyveleri ile birlikte turunçgil ağaçlarını görebilmeleridir. Turunç, bergamot, limon, greyfurt, mandalina, portakal, lim, pomelo ve kumkuat; Antalya, Alanya, Finike, Anamur, Silifke, Mersin ve Dörtyol’da yoğun olarak bulunan turunçgillere örnek olarak verilebilir.

Şifa Kaynağı Üzüm

Akdeniz’de birçok farklı üzüm çeşidi görülebilmektedir. Özellikle kıyı şeridinde yoğunlaşan üzüm üretimi oranı, diğer ürünlerle kıyaslandığında çok yüksek boyutlarda değildir. Buna karşın faydaları saymakla bitmeyen üzüm, genellikle pekmez yapımında kullanılmaktadır.

Kahvaltının Başrolü Zeytin

Dünyaca ünlü Akdeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden zeytin, daha çok kıyı şeridinde yetiştirilmektedir. Akdeniz ikliminin gözlemlendiği Ege ve Marmara Bölgesi’nde de yetiştirilen ve zeytinyağı ile kahvaltılık zeytin üretiminde başı çeken ülkelerden biri olan Türkiye, bu ürünleri dünyaya da ihraç etmektedir.

Görüldüğü üzere Akdeniz Bölgesinde yetişen tarım ürünleri çok çeşitli olup severek tükettiğimiz sebze ve meyveleri oluşturmaktadır. Siz de bu benzersiz çeşitliliğe şahit olmak ve bitki örtüsünün eşlik ettiği mükemmel Akdeniz manzaralarını seyre dalmak isterseniz, konaklamanız boyunca kusursuz bir tatil deneyimi için Adenya Hotels’i tercih edebilirsiniz.

Adenya Hotels’teki tatiliniz süresince mutlaka görmeniz gereken yerleri Muhteşem Doğasıyla Alanya’da Gezilecek Yerler başlıklı listemizde bulabilirsiniz.

Facebook Üzerinden Yorum Yap
Yorumlar (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2019 Adenya Hotels. Tüm Hakları Saklıdır.